Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η φετινή 38η επέτειος του Πολυτεχνείου συνέπεσε με την απευθείας ανάθεση του σχηματισμού τρίμηνης κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων που εκφράζουν δεξιά πολιτική.
Πριν 38 χρόνια, σαν σήμερα, κάποιοι φοιτητές, που είχαν στην ψυχή το αδάμαστο γνώρισμα των νέων , τη φλόγα της νιότης που δεν δέχεται δυνάστες και τυράννους στο σβέρκο της , ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόρφωση και την ελευθερία. Οι τρείς λέξεις , «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» , που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις τους δεν έχασαν τη διαχρονικότητά τους και δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αποτελούν ένα συνεχές και δίκαιο αίτημα των νέων γενεών απέναντι στην κοινωνία των μεγάλων, των συμβιβασμένων.
Το Πολυτεχνείο δεν αφορά μόνο, όσους έζησαν τότε τα γεγονότα από πρώτο χέρι και φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν κάτω από τις ερπύστριες του τανκς ή τις φονικές σφαίρες των αστυνομικών. Αφορά μια ολόκληρη γενιά, που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει να διηγηθεί ιστορίες φρίκης και στυγνής ιδεολογικής, ηθικής και θρησκευτικής επιτήρησης, που εξευτέλιζαν τον άνθρωπο και τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, κατά τη διάρκεια των μεταπολιτευτικών χρόνων. Όταν χάνεται η εθνική κυριαρχία, όταν εμποδίζεται με κάθε νομιμοφανή τρόπο η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και όταν ο Λαός καλείται να υποστεί ένα πολυετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, όπως προαναγγέλλεται από όλα τα κέντρα εξουσίας, τότε η χώρα βρίσκεται σε ανάλογες με την εποχή του Πολυτεχνείου συνθήκες, υπό το καθεστώς
της λυμφατικής, αποδυναμωμένης και υπηρετικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η αυτοθυσία που χαρακτήρισαν την γενιά του Πολυτεχνείου μας εμπνέουν και σήμερα, για να βγει η χώρα από το βαθύ τέλμα και να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Αυτή την μεγάλη κληρονομιά που μας χάραξε η γενιά του Πολυτεχνείου θα την τιμήσουμε για άλλη μια φορά και θα της δώσουμε υπόσταση, απορρίπτοντας το νέο πολυετές Μνημόνιο της υποτέλειας και του κοινωνικού ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: