Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η νέα (;) μεταβατική κυβέρνηση.

Ορκίστηκε η νέα μεταβατική κυβέρνηση. Αποτελείται από 47 υπουργούς και υφυπουργούς, έξι εκ των οποίων είναι από τη ΝΔ και τέσσερις από το ΛΑΟΣ, δηλαδή έξι περισσότεροι από την τελευταία κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι είναι από το ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν στη θέση τους από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το σχήμα δεν είναι μικρό όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός, μένει να φανεί εάν θα είναι ευέλικτο και μάχιμο.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο μόνος υπεύθυνος της πολιτικής της τελευταίας διετίας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου και δεν έφεραν ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, που παραμένουν στην νέα Κυβέρνηση. Η υπουργοποίηση 4 στελεχών του ΛΑΟΣ του 5% αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην δημοκρατική συνείδηση του Ελληνικού λαού.
Ας δούμε καλύτερα πως βλέπουν την νέα κυβέρνηση τα μικρά κόμματα της αντιποίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ: «Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμά, «η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να ολοκληρώσει όσα καταστροφικά έπραξε για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το μνημονιακό μπλοκ της τριμερούς συγκυβέρνησης, με επικεφαλής τραπεζίτες και με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης και του εγχώριου καπιταλισμού, θα συνεχίσει μια πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και θα σπρώχνει διαρκώς περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία».
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Για «υποκριτική συναλλαγή των τριών κομματικών στρατών» κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι νέες θέσεις εργασίας και «όχι νέες θέσεις υπουργών και υφυπουργών». Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου και Τάσος Κρομμύδας στηλιτεύουν το γεγονός ότι «στην πιο πολυπρόσωπη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών», ανταμοίβονται «κραυγαλέες αποτυχίες, όπως των κκ. Βενιζέλου, Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου». Υποστηρίζουν ακόμη ότι αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία» ότι η Νέα Δημοκρατία που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους δύο αντιπροέδρους της, θα είναι ταυτόχρονα και αξιωματική αντιπολίτευση. Τέλος χαρακτηρίζουν «μαύρη σελίδα» την υπουργοποίηση για πρώτη φορά «ακροδεξιών πολιτικών».
ΔΗΜΑΡΑΣ: «Μετά την πολιτική σχιζοφρένεια, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, "ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν"» δήλωσε για το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς. «Οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε συνεργασίας, που δεν έχει τη λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση, είναι καταδικασμένη. Είναι αδιανόητο να καταπατώνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν ορατές και αόρατες πολιτικές και οικονομικές εξουσίες» πρόσθεσε.
ΚΚΕ: «Το έργο της νέας κυβέρνησης - όσο κρατήσει - θα περάσει σε μαύρη σελίδα στην ιστορία» δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Όπως είπε, η νέα κυβέρνηση πρέπει να φύγει μια ώρα γρηγορότερα. Το ΚΚΕ υποδέχθηκε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπο τον Λουκά Παπαδήμο με το σύνθημα «κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου» και τη φράση του ποιητή Κώστα Βάρναλη «απ τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ' εφκές ή παρακάλια». Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα καυτηριάζει και την υπουργοποίηση τεσσάρων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., κάνοντας λόγο για «ιδεολογικούς απογόνους του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: