Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πέτυχε το PSI, αλλά χάσαμε το πλεονέκτημα της …χρεοκοπίας

Ας μας πούνε …. ανθέλληνες, αλλά δεν καταλαβαίνουμε προς τι οι τρελοί πανηγυρισμοί και οι χαρούλες του κ. Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου. Ειδικά του δεύτερου διότι είναι ένα από τα τραγικά πρόσωπα της τραγικής διετίας του ΠΑΣΟΚ.
Σαφέστατα, εδώ που φτάσαμε, με την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας, το κούρεμα είναι θετική εξέλιξη. Αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και ξεκινούν οι διαδικασίες για το νέο δάνειο. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να ξεφύγει από τη θηλιά που ακόμη δεν έφυγε από το λαιμό. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό το PSI αν και ακολουθούν τα πολύ σκληρά μέτρα, τέτοια που ποτέ η Ελλάδα δεν έχει ξαναζήσει.
Άλλο όμως αυτά κι άλλο η πραγματική αλήθεια. Αυτή την αλήθεια αποφεύγουν να την πουν οι κύριοι της κυβέρνησης διότι το… στριπτίζ που θα κάνουν θα είναι εντυπωσιακό.
§  Κατ’ αρχάς, το PSI πρόκειται για μια διαδικασία η οποία σε βάθος χρόνου θα μας οδηγήσει στο ίδιο, αν όχι σε χειρότερο αποτέλεσμα. Δηλαδή, πριν δύο χρόνια μπήκαμε στο Μνημόνιο με χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ και μπήκαμε ενώ θα μπορούσαμε να δανειστούμε χρήματα από την αγορά. Η πρόβλεψη μετά το κούρεμα κάνει λόγο για χρέος 120% το 2020, δηλαδή σε 8 χρόνια από τώρα θα είμαστε στην ίδια θέση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει φτωχύνει και θα έχει γίνει μικρότερη.
§  Ουσιαστικά, το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι 100 δισ. ευρώ, όπως διατείνονται κάποιοι, αλλά το 1/3 αυτού διότι με τα νέα ομόλογα που εκδίδονται, σε βάθος χρόνου θα έχουμε πληρώσει στους πιστωτές μας μεγάλο μέρος από τη λογιστική χασούρα που σήμερα βγαίνει στη δημοσιότητα.
§  Και το βασικότερο. Ουσιαστικά οι ιδιώτες επενδυτές χάνουν ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά το χρέος της Ελλάδας μεταφέρεται από αυτούς στα κράτη της Ευρώπης. Δηλαδή πλέον η Ελλάδα δε θα χρωστά στα funds ή στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στη Μέρκελ, τον Σαρκοζί κ.λπ. Το ελληνικό χρέος γίνεται και διά νόμου κρατικό, ευρωπαϊκό, περνά στα χέρια των υπουργείων οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών των χωρών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν αργότερα θα μιλάμε για υποτέλεια, οικονομική ή άλλη.
§  Τέλος, με βάση τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι ξένοι απαγορεύουν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει στο μέλλον. Αλλά δεν μπορεί να χρεοκοπήσει σε ότι αφορά τα δάνεια από το εξωτερικό. Με βάση τον ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί, όλα τα έσοδα της χώρας από φόρους ή αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους που έχουν οι ξένες χώρες. Ότι μένει θα πηγαίνει για μισθούς και συντάξεις. Δεν αποκλείεται δηλαδή σύντομα η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών αλλά μόνο εσωτερική. Τα δάνεια θα εξυπηρετούνται αλλά μισθοί και συντάξεις πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων. Η χώρα χάνει το πλεονέκτημα της απειλής για χρεοκοπία και θα πρέπει να κόβει από παντού στο εσωτερικό της προκειμένου να πληρώνει τους δανειστές της.
Ωραία συμφωνία λοιπόν και άξιοι οι πανηγυρισμοί του κ. Βενιζέλου. Θα έχει να λέει στα εγγόνια του ότι έσωσε την Ελλάδα.
Πηγή: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: