Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - Ναι στο κούρεμα είπαν 4 ταμεία!

Η στάση, αλλά και οι ενδεχόμενες ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ένα από τα κρίσιμα ανοιχτά θέματα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί είπαν «ναι» στο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν, τέσσερα Ταμεία όμως αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην ανταλλαγή.
Έστω και με οριακή πλειοψηφία οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων είπαν ναι στο κούρεμα των ομόλογων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους
Μετά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων (ΤΑΠΔΥ), το Μετοχικό Ταμείο Πολίτικων Υπάλληλων (ΜΤΠΥ) τον ΟΓΑ, την Τρίτη και το ΙΚΑ μαζί με το επικουρικό του ταμείο ΕΤΕΑΜ, αποφάσισε να μετέχει στο κούρεμα των ομόλογων του ονομαστικής άξιας, όπως και το ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ), ο ΟΠΑΔ και η ΑΕΔΑΚ η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της κοινωνικής ασφάλισης
Αντίθετα το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που κατέχει ομολόγα αξίας 382 εκ ευρώ, το Ταμείο Ιδιωτικών Υπάλληλων (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) το ΤΕΑΠΑΣΑ των αστυνομικών υπάλληλων και το ΤΑΠΙΤ, αρνήθηκαν να μετάσχουν στο κούρεμα .
Η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων που έχει επενδυθεί υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ. 6,5 δισ. τα διαχειρίζονται μόνοι τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί τα Ταμεία., ενώ 14 εκ ευρώ είναι καταθέσεις στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν στη συνέχεια σε ομόλογα.
Μετά την απογείωση η άξια τους θα πέσει κατά 53,5%. Όμως και σήμερα αν τα ρευστοποιούσαν η ονομαστική τους άξια θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ αν τα τοποθετούσαν σε ρέπος θα εισέπρατταν το 20% της αξίας τους.
Την εξαίρεση από το κούρεμα των ταμείων ζητά η ΑΔΕΔΥ. Μέλη της διέκοψαν τη συνεδρίαση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπάλληλων που θα επαναληφτεί την Τετάρτη.
«Το κούρεμα των 24 δισ ευρώ στα ομολόγα των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια ακόμα ξεδιάντροπη ληστεία που κάνει η συγκυβέρνηση με τη ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και ειδικά των νέων», τονίζει το ΚΚΕ
«Ο εκβιασμός της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν, συνιστά εγκληματική και ληστρική πράξη σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των επαγγελματιών», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: