Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ "ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852 (Καλλικράτης), άρθρο 59, παράγραφος 5:
«Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.»
Με αφετηρία τη συγκεκριμένη διάταξη, παρατηρούμε ότι για την ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του απαιτείται ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου. Διαβάζοντας επίσης προσεκτικά την απόφαση του Δημάρχου, παρατηρούμε ότι ναι μεν υπάρχει αιτιολόγηση, αλλά απουσιάζει το «ειδικά», το οποίο απαιτεί αναφορά σε συγκεκριμένες παραλήψεις, παρατυπίες, παραβάσεις, κτλ του κου Αντιδημάρχου με σαφείς επίσης αναφορές στον τόπο, το χρόνο, τα πρόσωπα και τις δεσμευτικές διατάξεις και αποφάσεις.
Θεωρώ ότι η απόφαση του κου Δημάρχου είναι έωλη και προσχηματική, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε άλλα είναι τα πραγματικά αίτια αυτής της απόφασης, και συγκεκριμένα η άρνηση του κου Αντιδημάρχου, να συνταχθεί όχι ως Αντιδήμαρχος, αλλά ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος, με τη γνώμη του κου Δημάρχου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ψηφίσει την τεράστια αύξηση των τελών ύδρευσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης..
 Η απόφαση αυτή του κου Δημάρχου είναι αντιδημοκρατική και έρχεται να φιμώσει την ελευθερία έκφρασης του Δημοτικού Συμβούλου στην πορεία της Δημοτικής θητείας. Σαφής είναι και η άποψη του νομοθέτη στη περίπτωση αυτή που προβλέπει στο άρθρο 66 «Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση».
Τελικά το βάρος για την απόφαση αυτή του Δημάρχου, πέφτει και στους ώμους των Συμβούλων της συμπολίτευσης. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών και πρέπει να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νόμους, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνία, τα συμφέροντα και δικαιώματα της οποίας οφείλουν να υπερασπιστούν έξω και πέρα από τη νοοτροπία του κοπαδιού που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την Ελληνική κοινωνία και τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: