Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

“Υγειονομική βόμβα» στην Αίγινα

Στην Αίγινα αυτές τις μέρες η κατάσταση είναι τραγική. Βουνά σχηματίζουν τα σκουπίδια σε κάθε γωνία και οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στο νησί έχουν διασκορπίσει τα σκουπίδια στους δρόμους. Οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών αποτελούν εστίες πολλαπλών μολύνσεων και απειλούν άμεσα την υγεία των κατοίκων.
   Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί τα πλοία αρνούνται να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα από το νησί λόγω οφειλών του Δήμου στους πλοιοκτήτες. Η Δημοτική Αρχή δείχνει αδύναμη να προβεί σε καμία ενέργεια και παραμένει απλός θεατής του δράματος. Οι κάτοικοι έχουν ανησυχήσει και φαίνεται ότι το θέμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.
   Έχοντας υπ’ όψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας γίνονται γνωστά τα εξής :
   Η συσσώρευση και μη αποκομιδή των απορριμμάτων, δημιουργεί ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, επικίνδυνη ανθυγιεινή εστία εξ αιτίας κυρίως της ανάπτυξης μικροοργανισμών λόγω της ύπαρξης στα οικιακά απορρίμματα οργανικών υλών, καθώς και ανάπτυξης ξενιστών (ποντίκια, κατσαρίδες, μύγες κτλ) που μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια.
   Ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν τα απορρίμματα διασκορπίζονται από τις σακούλες στο δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμα από αδέσποτα ζώα, και κατοικίδια. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η ύπαρξη κινδύνων μετάδοσης στον άνθρωπο λοιμωδών νοσημάτων όπως γαστρεντερίτιδας και άλλων εντερολοιμώξεων, δερματίτιδων κτλ
    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: