Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Έχουν ξεφύγει τελείως

Τετέλεσται και ο εκλεκτός των αγορών και των media, Λουκάς Παπαδήμος. Η χθεσινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός από την… αφωνία περνά κι αυτός στην εξάντληση όπως ο αντιπρόεδρός του. Αλλά κι όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τον Μάκη Βορίδη, δείχνουν ότι πνέουν τα λοίσθια και οι εκλογές έρχονται με βήμα ταχύ.
Κατ’ αρχάς, ο «σωτήρας» της χώρας παραδέχθηκε ότι το θέμα δε μαζεύεται κι ότι οι μάγοι δεν υπάρχουν παρά μόνο στα παραμύθια. «Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται», Αυτό είπε ο κ. Παπαδήμος. Παραδέχθηκε ότι οι θυσίες του κόσμου πήγαν χαμένες, και τώρα πρέπει να αναλάβουμε πάλι εμείς τις ευθύνες μας. Τι μας ζητά δηλαδή; Να αποδεχθούμε ασμένως ότι μας έρχεται οσονούπω;
Από την άλλη, ο κ. Παπαδήμος, στη γραμμή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στο δημόσιο και αυξήσεις φόρων. Βέβαια, αυτό το «άλλες» είναι που κάνει τη διαφορά. Το μεσοπρόθεσμο ήταν επίτηδες θολό ώστε να χωράει μέσα ότι μέτρα σκέφτονται να επιβάλουν.
Επίσης, ο κ. Παπαδήμος δε μας είπε τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απολυμένων στο δημόσιο, με τη μείωση των κατώτατων μισθών, με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δε μας είπε τι θα γίνει με τον ιδιωτικό τομέα και με τις πιέσεις για γερό ψαλίδι στο μισθολογικό κόστος.
Τόνισε επίσης ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Το έλεγε την ίδια ώρα που ο πρώην ακροδεξιός και νυν… μετριοπαθής κ. Βορίδης δεν δεχόταν την απελευθέρωση στα ταξί όπως είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται το 2013 με κύρια οχήματα τα μεγάλα έργα και τις εξαγωγές. Βέβαια τα μεγάλα έργα είναι μπλοκαρισμένα και οι εξαγωγές με το σταγονόμετρο, αλλά αφού αυτός ελπίζει τι να κάνουμε. Να του χαλάσουμε το χατίρι;
Το καλό το άφησε για το τέλος. Οπως ο μέντοράς του Κ. Σημίτης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς και τον Τζο Μπάϊντεν διότι όπως είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος.
Έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα όπως καταλαβαίνετε, είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, καλό είναι να το κάνουν ήσυχα κι όχι με πάταγο.

Βενιζέλος
Από την πλευρά του,  ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι “θα ήθελα κάποτε από τη θέση του υπουργού να μπορέσω να εφαρμόσω την οικονομική πολιτική που ασπάζομαι. Και μας άφησε όλους σύξυλους.
Δεν τον χωράει ο νους του ανθρώπου, έχουν ξεφύγει τελείως οι άνθρωποι και λένε ότι θέλουν. Παραληρούν από την… κούραση και λένε πλέον και αρλούμπες.
Ποιος τον εμπόδισε τον κ. Βενιζέλο να εφαρμόσει την πολιτική που ασπάζεται; Ή μήπως μας το παίζει τώρα και αντιμνημονιακός και θέλει να μας πει πόσο φιλολαϊκή πολιτική θα ακολουθούσε;
Αυτός δεν ασπαζόταν την πολιτική της τρόικας και την είχε κάνει εικόνισμά του; Δεν είχε πει ότι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει; Τώρα θυμήθηκε να αντιδράσει;
Μήπως ξεχνά ότι αυτός είναι ο τσάρος της οικονομίας ή βλέπει παραισθήσεις και νομίζει ότι είναι ο Πολ Τόμσεν;
Κι εν πάση περιπτώσει, αν θέλει να εφαρμόσει την πολιτική που ασπάζεται ας πάει στην… Ουγκάντα. Εκεί χρειάζονται έναν Συνταγματολόγο που δεν ξέρει γρι… οικονομικά.
Το αστείο επίσης είναι ότι δήλωσε συγκινητικά ικανοποιημένος από το ρυθμό πληρωμής του έκτακτου τέλους ακινήτων. Είπε μάλιστα ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 2011. Είναι και περήφανος δηλαδή για το κατόρθωμά του.
Πηγή: antinews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: