Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αύριο θα δούμε την Σελήνη να ανατέλει… ματωμένη!

Το Σάββατο 10 ∆εκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη της Σελήνης ορατή από την Ελλλάδα και ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου μας εξηγεί πως θα είναι η όψη της Σελήνης κάτω από το πέπλο της γήινης σκιάς.
Σε σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Σιμόπουλος αναφέρει πως λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου (10 ∆εκεμβρίου) θα δούμε τη Σελήνη να ανατέλει «ματωμένη»! Πρόκειται για την ολική έκλειψη της Σελήνης που θα αρχίσει αρκετά νωρίτερα (1:33 μ.μ. ώρα Ελλάδος) όταν ο φυσικός μας δορυφόρος θα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ορίζοντά μας.
Αν και θα έχουμε χάσει την ολική φάση του φαινομένου θα μπορέσουμε εντούτοις να δούμε εύκολα με την ανατολή της την Σελήνη καλυμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς που θα χρωματίζει τηνεπιφάνειά της με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης.
Το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 7:30 μ.μ. και θα είναι ορατό, καιρού επιτρέποντος, απ’ όλη τη χώρα. Αν και όχι τόσο θεαματική όσο μία ολική Ηλιακή Έκλειψη εν τούτοις το θέαμα μιας ολικής έκλειψης της Σελήνης είναι κι αυτό ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει ο ουρανός.
Γιατί στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιάτης Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στηΣελήνη και την «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τονδορυφόρο μας να φαίνεται σαν «ματωμένος».
Στη διάρκεια μιας έκλειψης έχουμε τρεις συνολικά πρωταγωνιστές: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη. Για να συμβεί όμως μία έκλειψη χρειάζεται τα τρία αυτά σώματανα βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Έτσι παρ’ όλο που η Σελήνη περιφέρεται γύρω απότη Γη μία σχεδόν φορά το μήνα, δεν έχουμε εκλείψεις κάθε μήνα. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο ας υποθέσουμε ότι μία ευθεία γραμμή περνάει από το κέντρο του Ήλιου και της Γης και εκτείνεται στην άλλη της πλευρά.
Αν η Σελήνη στη διαδρομή της γύρω από τη Γη περνούσε ακριβώς πάνω στη γραμμήθα είχαμε εκλείψεις κάθε μήνα και ηλιακές και σεληνιακές. Η Σελήνη όμως δεν ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο, αλλά αντίθετα, στην περιφορά τηςγύρω από την Γη, περνάει είτε πιο πάνω, είτε πιο κάτω από την υποθετική αυτή γραμμή. Όταν τα τρία αυτά σώματα δε βρίσκονται στην ίδια ευθεία, οι σκιές και της Γης και της Σελήνης χάνονται στο διάστημα και δε γίνονται εκλείψεις.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: